Lukk

Velg test og logg inn

Får du ikke logget inn? Klikk her

Her er de store rekrutteringstrendene du bør kjenne til

Fra HR-tech og freelance til oppdatering av kompetanse og utvikling av medarbeiderne – her forteller Alex Tidgård, organisasjonskonsulent og produktutvikler på Assessio, om rekrutteringstrendene i 2020 som hjelper deg med å både finne og beholde de rette talentene.

Close-up Of A Robot’s Hand Selecting Candidate Photograph

1. Kandidatopplevelsen i fokus

Mange arbeidsgivere opplever at det er en stor mangel på talenter. I et marked med tøff konkurranse er det derfor viktig å gi kandidatene en god opplevelse av rekrutteringsprosessen.

– Vær klare og tydelige på både hva dere leter etter og hva som skjer i rekrutteringsprosessen. Da øker sjansen for at dere opprettholder topptalentenes interesse, tipser Alex Tidgård.

Selv de kandidatene som ikke tilbys jobben, skal gå derfra med en positiv følelse. Det bidrar til å bygge et sterkt arbeidsgiveromdømme.

2. Digitale HR-verktøy skaper effektivitet

Som resten av samfunnet preges også HR av digitaliseringen. I dag er det mulig å la CV-håndteringen og referansesjekken skje helt digitalt, og videointervjuer blir stadig vanligere innslag i rekrutteringsprosessen.

– De digitale verktøyene skal være en støtte i rekrutteringsprosessen og gjøre den så enkel og effektiv som mulig, både for arbeidsgiveren og for kandidaten, sier Alex Tidgård.

3. Tester – en naturlig del av rekrutteringsprosessen

Det blir mer og mer vanlig at tester brukes i deler av rekrutteringsprosessen og fungerer som beslutningsgrunnlag når en stilling skal tilsettes, noe som kommer både kandidaten og arbeidsgiveren til gode.

– Utviklingen kommer blant annet av at testene har blitt bedre og enklere å gjennomføre. En annen viktig årsak er at flere og flere innser fordelene med en objektiv rekruttering der man ikke lar magefølelsen styre.

4. AI og algoritmer støtter HR i beslutningen

De siste årene har kunstig intelligens (AI) og algoritmer blitt en del av vår hverdag. Innen rekruttering blir de også et stadig vanligere innslag, for eksempel i form av AI som kan hjelpe til ved intervjuer, og testalgoritmer som kan forutsi en kandidats fremtidige arbeidsprestasjon.

– AI og algoritmer støtter HR ved å øke objektiviteten og minske risikoen for feilbeslutninger, samtidig som de kan senke rekrutteringskostnadene. Men det finnes en hake: AI og algoritmer er kun så bra som den dataen vi mater dem med.

5. Mer freelance og andre fleksible ansettelser

Dagens arbeidsmarked er fleksibelt, og digitaliseringen gjør det enklere enn noensinne å søke jobb, noe som bidrar til at mange bytter jobb oftere i dag sammenlignet med for noen år siden.

– Å ansette fleksibelt er en trend vi ser nå – flere og flere tar freelance-oppdrag og mange vil prøve å gjøre det. De vil kunne velge når, hvor og hvordan de jobber, sier Alex Tidgård.

Et tydelig tegn på trenden er at det dukker opp nye digitale tjenester som gjør det enkelt å finne freelance-jobber og freelance-arbeidstakere.

6. Onboarding og kompetanseutvikling blir mer og mer viktig

Flere undersøkelser viser at gode utviklingsmuligheter er en av faktorene som millenniumsgenerasjonen vurderer høyt når de søker jobb. Derfor blir det stadig viktigere å tilby god kompetanseutvikling og ha en organisasjon som gjør dette mulig. For å beholde talentene er onboardingprosessen også avgjørende, sier Alex Tidgård:

– En god onboarding skal være tydelig og virke slik at den nye medarbeideren kjenner seg igjen fra rekrutteringsprosessen. En velkomst hvor for eksempel PC-en er klar den første dagen – og kanskje en liten blomst venter på skrivebordet – bidrar også til en positiv opplevelse.

7. Sats på å oppdatere kompetansen og utvikle medarbeiderne

Bransjer, kundebehov, teknologi, konkurranse – i dag endres det meste i raskt tempo, og det gjelder å kunne tilpasse sin organisasjon i takt med utviklingen.

– En tydelig trend er å oppdatere kompetansen og utvikle medarbeiderne etter hvert som arbeidsoppgaver forsvinner og endres i stadig større grad. Å omstille seg og lære nye ting blir en viktigere faktor, noe som ikke bare er kritisk ved rekruttering – men også ved suksesjonsplanlegging og intern HR, sier Alex Tidgård.


Personvern og cookies